Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, ieri, oficialilor Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene că i-a invitat la Bucureşti pentru a-i asigura personal că noul Guvern va respecta angajamentele asumate de Cabinetul Boc în relaţia cu cele două instituţii finanţatoare.
După o vizită de două zile care a culminat cu întrevederea de la Palatul Victoria, FMI a emis un comunicat de presă în care spune că noul Guvern şi-a reconfirmat angajamentele asumate privind programul cu Fondul, UE şi Banca Mondială şi că acesta decurge conform planului. Astfel, cea de-a patra revizuire a acordului va intra la sfârşitul lunii martie în boardul FMI, notează instituţia financiară.
Şi totuşi de ce a venit FMI la Bucureşti? La finalul discuţiilor de la Palatul Victoria, premierul a spus încrezător că "ţara este, în momentul de faţă pe cale de a se pregăti foarte bine pentru a rezista oricărui posibil şoc economic extern". De asemenea, el a arătat că semnalele date FMI şi CE de către Guvern sunt de "continuitate politică, continuitate economică, de fapt, o continuitate de determinare în a realiza obiectivele fixate în scrisoarea de intenţie".
Premierul a negat că ar fi discutat cu oficialii FMI şi CE despre veniturile populaţiei şi despre posibilitatea majorării salariilor bugetarilor şi a pensiilor. "Aceasta ar fi însemnat să discutăm despre scrisoarea de intenţie, dar fiţi convinşi că este şi în filosofia noastră, şi în filosofia lor, ca tot ceea ce facem să aibă şi o dividendă pentru cetăţeni, ne gândim la bunăstarea cetăţenilor în modul cel mai sincer şi mai direct cu putinţă. (...) Totul depinde de modul cum reuşim să ne mişcăm în lunile care urmează", a mai afirmat Ungureanu.
Lupta cu evaziunea
Totodată, premierul a vorbit cu reprezentanţii FMI şi CE despre hotărârea Guvernului de a mări rata absorbţiei fondurilor eur