Odată cu trecerea timpului, ţările care s-au aflat sub conducere comunistă încep să se împace cu trecutul lor. În ultimii ani, ţările din Europa Centrală şi de Est au luptat pe mai multe fronturi cu trecutul lor comunist. Renumitul cotidian The New York Times face o radiografie a acestor ţări, care astăzi încearcă să meargă mai departe.
Luna trecută,o instanță judecătorească din Polonia a descoperit că liderii comuniști aflați în spatele impunerii legii marțiale din decembrie 1981 făceau parte dintr-un grup de infractori. Președintele bulgar încearcă să înlăture ambasadorii care au fost agenți de spionaj. Guvernul macedonian este ocupat cu vânatul colaboratorilor, iar noua constituție a Ungariei permite judecarea foștilor comuniști.
Deci, am putea spune că Polonia și mulți dintre vecinii săi din Europa Centrală și de Est au decis că e timpul să-și regleze conturile, se arată în articolul citat. Dintr-o dată, există un val de mișcări guvernamentale și explorări culturale, unii caută finalitate, alții vor răzbunare. În toată Europa Centrală și de Est s-a ajuns la un consens: tăcerea legată de regimurile comuniste a luat sfârșit.
Comunismul, o problemă nerezolvată
Împăcarea cu trecutul este o problemă care a bântuit zeci de ani țările europene care s-au aflat sub regimuri comuniste. Astăzi, această experiență are o însemnătate mondială, fiind folosită ca un punct de discuție în toată lumea arabă, acolo unde revoltele populare au reușit să înlăture dictatori care au condus mulți ani.
Orientarea spre trecutul comunist nu s-a petrecut doar în domeniile politicii şi justiţiei. Pe lângă procese şi verdicte, au existat filme și documentare, care căutau o finalitate pentru un trecut care refuză să fie uitat, mai scrie NY Times.
În Polonia, aproape un milion de oameni au mers la cinematograf ca să vadă „Black Thursday", un film de Antoni