Ascunderea averilor de Fisc este o strategie ce a apărut odată cu impunerea impozitelor. Unii se îndreaptă către paradisuri fiscale arhicunoscute precum Elveţia sau Insulele Cayman. Alţii, cu spririt întreprinzător, îşi transformă propria adresă într-un refugiu pentru cei care vor să „ocolească“ taxele.
Oraşul Fenley, din statul american Nevada, nu este tocmai primul care-ţi vine în minte atunci când te gândeşti la paradisuri fiscale. Aici, în localitatea cu o populaţie de 20.000 de locuitori şi situată la 40 de kiloemtri de Reno, trăieşte Robert Harris, în vârstă de 65 de ani.
Casa sa din suburbii nu este cu nimic deosebită de toate celelalte de pe strada Wedge Lane. Ea adăposteşte însă nu mai puţin de 2.400 de firme, toate înregistrate la această adresă.
Harris se descrie simplu: un fost barman cu doar patru clase de şcoală. Pentru preţuri ce pornesc de la doar 174 de dolari, Harris face toate actele. Şi promite că nu pune nici prea multe întrebări.
Pentru ceva mai mulţi bani, oferă pachetul „Protecţia Extremă a Activelor“, care include un „birou virtual cu serviciu automat de redirecţionare a apelurilor telefonice şi a faxurilor“, potrivit site-ului său. Cel mai important însă, numele şi adresa lui Harris apar în acte în locul celor ale adevăraţilor proprietari ai firmelor.
„Nu există nicio cale mai bună de a-ţi ascunde activele de public“, susţine site-ul. „În plus, este mai bine decât să-ţi scoţi activele din ţară“, continuă reclama.
„Nu este treaba tuturor ce deţine unul sau altul“, spune Harris, a cărui afacere nu doar că este perfect legală, ci este răspândită în întreaga ţară. În SUA există câteva sute de astfel de adrese.
Cunoscuţi ca „agenţi înregistraţi“, cei cu aceeaşi ocupaţie ca a lui Harris se promovează spunând că „ajută indivizi, antreprenori şi investitori să-şi înfiinţeze corporaţii“