Petrom şi Exxon au dat de 84 de miliarde de metri cubi de gaze, consumul României pe 6 ani sau 14 mld. $. Vestea proastă este că producţia ar putea începe abia în zece ani.
În afară de rezultatele record anunţate ieri, Petrom a mai lansat o veste care ar putea remodela întreaga industrie extractivă locală: datele preliminare arată că în adâncurile Mării Negre, în perimetrul Neptun, unde cea mai mare companie din România lucrează cu gigantul american ExxonMobil, s-ar putea ascunde un zăcământ de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi.
România a consumat anul trecut circa 14 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că numai descoperirea din Marea Neagră ar putea alimenta piaţa internă pentru 6 ani de zile.
Pe de altă parte, o cantitate de 84 de miliarde de metri cubi de gaze ar putea însemna independenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe o perioadă mai mare de 25 de ani.
La un preţ de 162 de dolari pe mia de metri cubi, cele 84 de miliarde de metri cubi ascunse în adâncurile Mării Negre ar valora circa 14 miliarde de dolari. Acesta este preţul recomandat de ANRE la care Petrom şi Romgaz îşi vând producţia de gaze în România.
La preţul internaţional, care anul trecut a fost de 438 de dolari pe mia de metri cubi, punga de gaze descoprită de Petrom şi Exxon valorează 37 de miliarde de dolari.
Mai mult, aceste date publicate de Petrom vin în contextul în care, potrivit estimărilor disponibile, rezervele sigure de gaze ale României mai ajung pentru circa 10 ani de zile în ritmul de extracţie actual.
Exploatarea începe abia peste 10 ani
Care este însă vestea proastă legată de această posibilă descoperire istorică? Producţia ar putea începe abia în zece ani de zile.
"Sonda de explorare a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 70,7 metri, rezultând o estimare preliminară privind acumularea de gaze într