Florin Motoi, presedintele Uniunii Nationale a Comunitatilor de Rromi a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre controversata problema a casatoriilor intre minorii apartinand acestei etnii. El sustine ca mariajul pretimpuriu si timpuriu nu reprezinta un rezultat al traditiiei rromani, ci o "devianta de la valoarea fundamentala a casatoriei traditionale rrome".
In ceea ce priveste datele Recensamantului din 2011, Florin Motoi este de parere ca datele obtinute nu reflecta realitatea, iar "statistica oficiala reflecta esuarea strategiilor si programelor pentru rromi desfasurate in ultimii 20 de ani de catre autoritatile publice, Guvern si organizatii nonguvernamentale, care nu au reusit sa rezolve problemele cu care se confrunta comunitatile de rromi".
Astfel, liderul UNCR sustine ca Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, "a facut cel mai mare deserviciu etniei rromilor prin asocierea exclusiva a acestora, deloc subtila, cu cersetoria, in contextul in care la nivel european toate stirile gaseau in etnicii rromi doar cersetori, raufacatori, de parca rromii erau vinovati de tot ce se intampla in Europa".
Motoi a vorbit si despre discriminare, explicand pentru Ziare.com motivele care duc la aparitia acestui fenomen.
In septembrie 2011 ati demarat o campanie de prevenire si combatere a casatoriilor timpurii intre minorii rromi. Care sunt rezultatele pana acum?
Campania de prevenire si combatere a casatoriilor pretimpurii si timpurii realizata in cadrul proiectului "Ujipe, pakiv thai sikavipe" (Puritate, onoare si educare) a inregistrat rezultatele preconizate. Aproximativ 500 de familii de rromi si lideriii comunitatilor traditionale, in care s-a implementat proiectul, au beneficiat de informare directa prin vizionarea materialului docume