Ideea să dea afară Grecia din zona euro, să ridice un zid pentru a se feri de ea şi să construiască o Europă federală îi încântă pe unii lideri europeni. Dar această acţiune nu ar rezolva criza şi preţul ar fi sfârşitul culturii comune a Uniunii Europene, avertizează editorialista Barbara Spinelli, de la ziarul italian \"La Repubblica\", citată de Presseurop. Sursa: REUTERS
Ne-am obişnuit prea uşor să spunem că falimentul grecilor nu este dezastrul de care ne temeam de atâţia ani, că ajunge să îndepărtăm de noi această boală incurabilă, să tăiem Atena din zona euro ca şi cum am practica o operaţie de apendicită, se arată în articolul publicaţiei italiene.
Potrivit editorialistei, cel mai important lucru în acest moment este să evităm molipsirea. În acest context, nu este întâmplător faptul că se aude cuvântul "firewall" atunci când se vorbeşte despre noul fond de salvare european, întrucât un firewall serveşte drept protecţie sistemelor informatice împotriva intruziunilor: cei care rămân înauntru vor fi salvaţi de cei împinşi peste bord.
O protecţie iluzorie
În realitate, însă, nimeni nu crede în acest firewall iluzoriu care alimentează imaginaţia în detrimentul raţiunii. În caz contrar, UE nu ar fi luat recent decizia de a acorda încă un împrumut pentru salvarea Greciei. Şi, la fel, nimeni nu ar gândi o nouă arhitectură pentru Uniune: mai federală, sub conducerea unui guvern european căruia statele membre să-i delege mai multă suveranitate.
Este vehiculată, totodată, şi ideea că marile guverne aşteaptă falimentul Greciei înainte de a construi Uniunea Europeană pe care şi-o doresc. Această teză este avansată de economistul Kenneth Rogoff. Acesta a spus, într-un interviu pentru "Der Spiegel", că, după expulzarea Atenei din UE, Statele Unite ale Europei vor putea realiza mai repede ceea ce au planificat, datori