Sute de podoabe cu pietre semipreţioase, create de adolescenţi, au fost expuse astăzi, la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“. Cei şapte elevi care le-au realizat au lucrat cot la cot cu Roxana Preoteasa, absolventă a acestui colegiu, acum voluntar în proiect, care confecţionează bijuterii de mai mult timp.
Au lucrat în atelierele de creaţie de la şcoală, dar şi de la Muzeul Olteniei şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Ceea ce la început, adică în luna octombrie 2011, când a demarat proiectul, li s-a părut misiune imposibilă, acum sunt siguri că este una dintre cele mai frumoase îndeletniciri şi mai mult decât atât, o preocupare din care se gândesc să îşi câştige existenţa după terminarea şcolii.
„Pentru mine este un câştig pe de o parte pentru că îmi pot personaliza bijuteriile, mi le pot face singură şi apoi pot porni o afacere“, a spus Andreea Preda, elevă în clasa a X-a.
Colegul ei, Claudiu Mincă, se specializează pe turism şi alimentaţie publică, dar nu a refuzat să înveţe să facă bijuterii, curios să descopere cât de greu ar putea fi. Concluzia lui: „Te apuci dacă ai răbdare, imaginaţie şi eşti îndemânatic. Am reuşit să realizez cerceii mici şi câte o brăţară, dar aceasta numai cu ajutorul fetelor“.
Click pe poze pentru galerie foto
Toate podoabele au pietre semipreţioase. Le-au aflat poveştile de la muzeograful Aurelian Popescu de la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, iar tehnicile de îmbinare cu sârma argintată, cu cele de cupru şi alamă, precum şi de purificare, pentru a fi doar benefice, de la , „Am folosit amestiste, agate, calcedonii, perle, piatra lunii, piatra soarelui, malachite etc. Am răsucit sârma, ne-am îmbinat ideile şi a ieşit ceea ce ne-a plăcut tuturor. Sunt bijuterii ce pot fi purtate în diferite momente ale zilei şi la diverse evenimente“, a povestit Roxana