Comisia Europeană (CE) a luat ieri decizia fără precedent de a sancţiona Ungaria pentru deficitul bugetar prea mare prin blocarea unor ajutoare de 495 milioane euro constând în fonduri de coeziune, adică bani destinaţi celor mai săraci membri din Uniunea Europeană (UE) pentru proiecte de infrastructură.
Decizia vine în contextul în care guvernul ungar este criticat dur de autorităţile europene şi de lideri politici străini din cauza unor legi care îi oferă un control mai mare asupra politicilor monetare şi a unor modificări din constituţie considerate nedemocratice.
Dacă propunerea CE este aprobată de celelalte 26 de state din UE, plăţile vor fi îngheţate începând cu ianuarie 2013. Fondurile suspendate reprezintă 0,5% din PIB-ul Ungariei şi 29% din totalul fondurilor de coeziune alocate statului pentru anul viitor, se arată într-un comunicat al executivului european.
"Acest pas fără precedent urmează avertismentelor repetate ale Comisiei prin care aceasta a cerut Ungariei să accelereze eforturile de a pune capăt deficitului bugetar excesiv şi eşecului guvernului în a implementa măsurile necesare în acest sens", menţionează documentul.
De ce Ungaria este un caz special
Ungaria a primit aproximativ două miliarde de euro din cele 37 de miliarde de euro în fonduri de coeziune alocate în total în 2010, scrie Monsters & Critics. Pentru perioada 2003-2013, fondurile destinate Ungariei însumează 8,6 miliarde euro. Pentru anul viitor erau prevăzute alocări de 1,7 miliarde euro.
Deşi aproape toate statele membre ale UE, inclusiv România, sunt în prezent sub procedura de deficit excesiv din cauza deficitelor bugetare care depăşesc pragul de 3% din PIB acceptat de UE, Comisia este în special îngrijorată de faptul că Ungaria încearcă să creeze un buget sustenabil prin măsuri cu aplicare excepţional