Practicată de zeci de ani în ţări precum Anglia, Germania sau Franţa, hipnoza ca metodă de sedare în stomatologie îşi face loc în practica dentiştilor de la noi. Numai în Bucureşti sunt sute de pacienţi care au ales această metodă. Sursa: ANDREI SPIRACHE
Psihoterapeutul Gheorghe Rotariu practică de aproximativ trei ani acest procedeu de sedare pentru un cabinet stomatologic din Bucureşti.
Are un atestat european în hipnoză ericksoniană şi a testat pentru prima dată metoda pe un membru al propriei familii. "Era un caz disperat, la care nu mai era posibilă anestezia clasică. Avea trei zile de dureri şi nesomn şi era în pericol de septicemie", povesteşte el. După prima reuşită, pacienţii au început să curgă, ajungând să depăşească 300 de persoane. "Am pierdut numărul", mărturiseşte psihologul. Stomatologul cu care colaborează este chiar soţia sa, Georgiana Petrescu. Cei doi apelează la hipnoză pentru intervenţiile de chirurgie dento-maxilară, dar recunosc că nu i-ar refuza nici pe pacienţii care au simple carii.
"Ne plimbăm prin pădure"
Ca orice anestezie, hipnoza are rolul de a elimina durerile care pot însoţi intervenţiile stomatologice. Această performanţă este obţinută prin distragerea atenţiei pacientului de la intervenţia medicală. "În transă, atenţia pacientului este îndreptată spre interior şi, la sugestia terapeutului, subconştientul poate anula unele simţuri (cum ar fi durerea)", spune Gheorghe Rotariu.
În tot timpul operaţiei persoana aflată pe scaunul stomatologului se concentrează asupra unui "film al propriului mental" regizat de terapeut. "De exemplu, dacă îi place la munte - ne plimbam pe munte, dacă îi plac pădurile - ne plimbăm prin pădure", exemplifică psihologul. Terapeutul vorbeşte tot timpul, şi numai în cazuri speciale intervine stomatologul. "De obicei, nu mai aud nimic altceva decât