Doua noi descoperiri prezinta indicii ca doua corpuri invecinate, Marte si Luna, prezinta activitate tectonica recenta. Desi erau considerate prea mici si prea reci pentru ca aceste fenomene sa se produca, geologia extraplanetara nu inceteaza sa uimeasca. Sursa imagine: msnbc.msn.com
In zona fracturii Cerberus Fossae au fost descoperite urme lasate de roci ce au alunecat de pe coline in urma unor miscari ale solului.
Urmele respective au fost comparate cu cele produse in urma dislocarilor cauzate de cutremurele de pe Terra si sunt similare.
Rocile martiene dislocate au dimensiuni intre 2 si 20 m si s-au deplasat in avalanse.
Alunecarile s-au produs pe o raza de 100 km de la centrul aflat in zona Cerberus Fossae.
Acest model a fost observat si studiat si pe Pamant.
In 2009, un cutremur din centrul Italiei a produs acelasi fenomen, pe o raza de 50 km de la epicentru. Avand in vedere amploarea dislocarilor, cutremurul martian a fost estimat la 7 grade pe scara Richter.
Analiza urmelor produse de alunecarea rocilor pe Marte arata ca acestea ar fi de data relativ recenta, pentru ca nu au fost erodate de vanturi.
Pe suprafata Lunii au fost descoperite vai, in urma unor imagini luate de NASA, ce sugereaza o recenta activitate tectonica, nu mai veche de 50 de milioane de ani.
Craterele care le acopera sunt putine, iar fracturile scoartei sunt locale.
In ceea ce priveste satelitul nostru natural, aceste miscari ne spun ca Luna nu a fost complet formata din roca topita la inceputuri, avand un nucleu solid.
Altfel, contractia sa in urma racirii ar fi fost mai pronuntata si n-ar mai fi permis fracturile observate in prezent.
In ceea ce priveste planeta Marte, cutremurele au fost probabil cauzate de o activitate vulcanica recenta.
Aceasta ar insemna caldura, ceea ce poate crea locuri in care, in interiorul scoa