Dimineaţa, poate că îţi place să te dai jos din pat şi să mergi până la baie desculţă. Sau poate că te îmbraci subţire, fără să ţii cont de vremea nu tocmai plăcută de afară, mai ales că o pereche de colanţi nu te face să te simţi în largul tău. O să vrei să te gândeşti de două ori la oricare dintre obiceiurile asemănătoare pe care le ai, dacă în joc e propria ta sănătate. Nu numai că femeile sunt mai predispuse biologic la contractarea infecţiilor urinare, dar sezonul rece afectează sexul frumos cu atât mai tare. Ce alte cauze are infecţia urinară şi ce este indicat să faci în acest caz, ne spune specialistul in urologie de la Delta Hospital, dr. Gheorghe Nita.
„Infecţiile urinare sunt afecţiuni foarte des întâlnite, aproape comune pentru majoritatea dintre femei. Totuşi, amploarea cazurilor variază de la uretrită până la cistită, iar tratamentul este în consecinţă: se recomandă de la antibiotice până la consultarea urologului sau spitalizarea. Aparatul urinar este foarte sensibil - femeile au, în plus, uretra mai scurtă decât bărbaţii, ceea ce înseamnă că bacteriile sau fungii pot ajunge mult mai uşor dinspre vagin către orificiul anal. Aşadar, o femeie din două face infecţie urinară cel puţin o dată în viaţă", mentioneaza specialistul in urologie, dr. Gheorghe Nita.
Simptomele acestei afecţiuni sunt multiple: urinarea repetată, disconfort la nivelul aparatului urinar, senzaţii de usturime sau mâncărime, urina tulbure sau cu sânge ş.a.m.d. Netratate corespunzător, acestea pot să ducă, în timp, la complicaţii şi boli acute ale rinichilor (pielonefrita, insuficienţă renală etc.).
Tratamentul acestor infecţii începe cu analizele urinei şi ale sângelui - procedură cunoscută sub numele de urocultură (stabilirea exactă a bacteriei), urmată de antibiogramă (stabilirea antibioticului la care este sensibilă bacteria respectivă). Infecţiil