Pretul la carburanti a crescut din nou, miercuri, pe fondul scumpirii barilului de petrol, care a ajuns la maximul ultimelor 9 luni, acesta fiind cotat la 122 de dolari. De la inceputul anului, barilul s-a scumpit cu circa 13%.
Avansul pretului barilului este determinat de tensiunile dintre Occident si Iran, care a taiat, saptamana trecuta, exporturile catre 6 tari europene, si anume Olanda, Grecia, Franta, Portugalia, Spania si Italia.
Uniunea Europeana a impus sanctiuni Teheranului, urmand sa sisteze importurile de petrol din iulie, deoarece liderii europeni se tem ca Iranul pregateste arme nucleare.
Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil Romania si actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, presedintele grupului, a explicat ca un avans al barilului de 10 procente determina o crestere a pretului la pompa de 6-6,5%.
El a afirmat ca este normal ca pretul la pompa sa creasca, daca creste cel la materia prima. "Firmele astea nu fac acte de caritate, ca sa iasa in pierdere".
Daca cotatia barilului de petrol va urca pana la 200 de dolari, acest lucru s-ar traduce intr-un pret de pana la 9 lei pe litru la pompele din Romania. Astfel, fiecare variatie cu cate 20 de dolari a cotatiei barilului de petrol se traduce intr-una similara de circa 50 de bani in Romania. De asemenea, o amplificare a tensiunilor din Iran va reprezenta o catastrofa pentru economia globala.
"Europa este destul de mult dependenta de importurile din Iran, mai ales daca vorbim de Grecia, care va falimenta in cazul izbucnirii unui razboi, Italia, Spania si Portugalia, practic toate tarile din Mediterana. E foarte periculos acest scenariu", a mentionat Tampiza, pentru Ziare.com.
O problema o reprezinta si faptul ca nu exista alternative la exporturile din Iran. Nu se poate lua petrol din Rusia, pentru ca nu