Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 2011, în ultimii zece ani, numărul locuinţelor a crescut cu aproape 350.000 de unităţi, în timp ce la numărătoarea populaţiei au fost înregistrate cu 1,6 milioane mai puţine persoane. Cu toate acestea, condiţiile de trai în locuinţele României nu au consemnat îmbunătăţiri substanţiale.
Scăderea populaţiei a îmbunătăţit indicatorul privind numărul locuinţelor la mia de locuitori. Acum sutem suficient de aproape de media europeană, spune consultantul imobiliar Ioan Bejan.
Numărul proprietarilor a crescut
„Din 2002 şi până în prezent am ajuns de la o medie de 330 de locuinţe la mia de locuitori la 450 de locuinţe la 1.000 de locuitori. E un avans important dacă ţinem seama că media europeană este la 445 de locuinţe la 1.000 de locuitori. De asemenea, trebuie menţionat că acest indicator ne plasează peste media unor ţări precum Slovacia şi Polonia", a declarat Ioan Bejan.
În privinţa numărului de proprietari, paradoxal, deşi populaţia a scăzut, numărul proprietarilor a crescut. Specialiştii în imobiliare susţin că numărul proprietarilor, dacă ne raportăm la populaţie, este undeva la 97-98%, cel mai mare procent din Europa.
Creşterea numărului de proprietari este explicată prin faptul că şi după 2002, statul a continuat să vândă convenabil locuinţe din fondul locativ de stat pentru a scăpa de povara administrării acestora.
„Procentual, sunt mai mulţi proprietari decât la ultimul recensământ al locuinţelor din 2002. Însă problema care există de decenii privind suprafaţa utilă locuită este forte mică. Deşi faţă de 2002, suprafaţa utilă a crescut, la acest indicator am rămas la coada Europei. Până şi Bulgaria ne depăşeşte cu suficient avantaj şi care nu e uşor de trecut", a precizat Ioan Bejan.
Suntem sub standardul de locuire
Astfel, în 2002, suprafaţa locuibilă care revene