Marea întrebare este cum să fie \"reparat\" capitalismul în lumea industrializată pornind de la preceptul că un sistem economic liber nu poate funcţiona fără pieţe, că fără libertate economică nu avem creaţie, dezvoltare, democraţie, spune profesorul de economie Daniel Dăianu, în cartea sa \"Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia\", publicată în această săptămână la Editura Polirom, Iaşi, în colecţia \"Economie şi societate\".
Dăianu, preşedintele Societăţii Române de Economie, trage un semnal de alarmă asupra dimensiunii sociale a acestei crize, care îngrijorează tot mai mult statele implicate, în unele ţări vorbindu-se tot mai des despre o "generaţie pierdută".
Fostul ministru de Finanţe spune că "economia liberă poate fi mai bună sau mai rea, este nevoie de un sector public, de reglementări care să ţină cont de imperfecţiunile pieţelor, de imperative de ordin social şi ecologic". Potrivit acestuia, reinventarea capitalismului "devine o problemă de meditaţie, interogaţie sociologică şi politologică nu atât pentru mediul academic, cât mai ales pentru cei care guvernează în democraţie. Dacă nu vor fi găsite răspunsuri politice care să liniştească cetăţenii, anomiile vor prolifera, tentaţia autoritaristă va câştiga, strigoi ai trecutului vor reînvia; libertăţile civice, democraţia ar pierde".
Totodată, în cartea "Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia", Daniel Dăianu spune despre criză că aceasta ne obligă la reconsiderarea globalizării, iar adevărata temnă este de fapt criza suprafinancializării.
Sistemele bancare nu sunt însănătoșite
Potrivit profesorului de economie, dominaţia fiscală va dura, deoarece sistemele bancare nu sunt însănătoşite, iar restructurarea unor datorii suverane pare inevitabilă în Europa. Totodată, în această carte sunt tratate subiecte precum pericolu