Conform unor estimări făcute de reprezentanţii Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie, după introducerea taxării inverse la cereale, cu scopul de a reduce fenomenul eludării plăţii taxelor şi impozitelor către stat, evaziunea fiscală s-a mutat în sectorul de morărit şi panificaţie. Aici, se estimează, a acaparat 65% din totalul pieţei. Întreprinzătorii timişeni consideră că reducerea TVA-ului pentru produsele de panificaţie ar duce la diminuarea semnificativă a evaziunii în acest domeniu.
Evaziune record
Conform unor informaţii provenite de la Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi transmise de către Direcţia Judeţeană pentru Agicultură Timiş, evaziunea fiscală, preponderent întâlnită în domeniul comercializării cerealelor, s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale, în sectorul de morărit şi panificaţie şi se estimează că a atins proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. De aceea reprezentanţii Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie au propus autorităţilor reducerea TVA la pâine, în prima fază până la 9%, aceasta fiind singura soluţie pentru diminuarea evaziunii din sector şi redresarea pieţei.
Calculele ROMPAN arată că prin reducerea TVA de la 24 la 9% s-ar reduce evaziunea cu 20 de procente şi ar creşte cu 35% încasările la buget, aducându-se un plus de 350 de milioane de euro. De asemenea, conform estimărilor ROMPAN, dacă s-ar introduce o cotă de TVA de 9% pe tot lanţul de producţie, de la grâu, la făină şi pâine, s-ar putea aduce în plus la bugetul de stat peste un miliard de euro.
De altfel, la recenta întâlnire a reprezentanţilor Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie cu oficialii Ministerului Agriculturii, ci şi cei ai Administraţiei Fiscale şi Ministerului Finanţelor Publice, s-a solicitat găsirea unor soluţ