Pentru 62% dintre români, evenimentele de la Revoluţia din 1989 nu sunt clare nici acum, la 22 de ani de la mişcările de stradă care au dus la înlătirarea şi uciderea dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei, pe un eşantion de 1.114 persoane peste 15 ani, în noiembrie-decembrie 2011.
44% dintre români cred că prăbuşirea comunismului a fost benefică pentru România, în timp ce 34% spun că era mai bine pe atunci. Cu toate acestea, 40% dintre cei chestionaţi spun că ţara noastră s-a despărţit "în mică măsură" de regimul comunist, la 22 de ani de la Revoluţie.
Sondajul a mai relevat că românii dau vina, pentru evenimentele de la Revoluţie, pe Securitate (39%), pe Nicolae Ceauşescu (31%) şi pe conducerea Partidului Comunist (27%), două treimi considerând că vinovaţii nu au fost pedepsiţi.
Aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că Securitatea a tras în mulţime, în timp ce 37% dau vina pe armată, iar 14% pe terorişti.
De asemenea, unul din trei români a mărturisit că asculta Radio Europa Liberă înainte de '89, 15% spunând că au ascultat Vocea Americii. Jumătate dintre cei chestionaţi consideră că posturile de radio străine au avut o influenţă pozitivă asupra populaţiei, în timp ce 14% susţin că acestea au avut o influenţă negativă.
Jumătate dintre români consideră că maghiarii au fost cei mai avantajaţi de Revoluţie, iar rromii cei mai dezavantajaţi (22%).
Românii nu au rămas indiferenţi la discursul lui Băsescu din 2006, în care şeful statului a condamnat comunismul. 26% dintre respondenţi consideră că discursul a avut un rol foarte important, în timp ce tot atâţia spun despre condamnare că nu a avut nicio importanţă.
Pentru 62% dintre români, evenimentele de la Revoluţia din 1989 nu sunt clare nici acum, la 22 de ani de la mişcările de s