Administraţia preşedintelui american Barack Obama vrea să reducă impozitul pe profit de la 35%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume, la 28%, dar intenţionează să majoreze veniturile din taxe prin eliminarea a zeci de deduceri fiscale populare în efortul de a restructura codul fiscal pentru companii, scrie The Wall Street Journal.
Planul guvernului este de a reduce taxele pentru producătorii industriali "la nu mai mult de 25%", a declarat un oficial american. În schimb vor fi majorate taxele aplicate companiilor petroliere, care vor pierde multe deduceri şi subvenţii semnificative.
Potrivit noului plan de impozitare, companiile americane care au operaţiuni în străinătate vor fi obligate să plătească pentru prima dată un impozit minim pe veniturile obţinute în afara Statelor Unite.
Casa Albă vrea, de asemenea, să simplifice birocraţia pentru companiile mici, să reducă impozitele pentru acestea, dar şi să elimine anumite facilităţi fiscale. WSJ a calculat că afacerile vor plăti în general mai mult dacă planurile lui Obama se concretizează.
Măsurile propuse de guvern care reduc sau elimină deduceri temporare şi subvenţii precum cea pentru cercetare şi experimentare şi alte facilităţi fiscale care sunt extinse de la an la an vor aduce la buget venituri adiţionale din taxe de 250 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Propunerile va trebui aprobate de Congres.
Impozitul pe profit este o miză importantă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, subiectul fiind atins de toţi candidaţii republicani. Mitt Romney a propus un impozit pe profit de 25%, iar Rick Santorum militează pentru o reducere la 17,5% a impozitului pe profit şi un impozit zero pentru companiile din producţie. Ron Paul vrea un impozit de 15%, iar Newt Gingrich de 12,5%.
Companiile americane au plătit impozite pe profit de