Propunerea lui Barak Obama, președintele SUA, de a reforma sistemul de imozitare a corporațiilor este așteptată să deschidă dezbaterea asupra reformei întregului sistem de impozitare, probabil în 2013 și în anii care vor urma, deși este puțin probabil ca aceasta să fie adoptată într-un an electoral.
Planul va reduce rata de impozitare a corporațiilor de la 35% la 28%, iar companiile manufacturiere vor primi și stimulente, fapt care ar implica o taxare și mai redusă. CNBC prezintă o listă a companiilor care vor avea de câștigat și de pierdut de pe urma acestei reforme.
Află mai multe despre intenția administrației Obama de a reforma sistemul de taxe american
Vezi cum arată noul proiect de buget al Statelor Unite pentru anul fiscal 2013
Câștigătorii probabili
Companiile care vor avea cel mai mult de câștigat de pe urma reformei Obama vor fi lanțurile de magazine de vânzări cu amănuntul precum Wal-Mart Stores și grupurile care oferă servicii de sănătate precum Aetna, ambele tipuri de companii plătind, în prezent, o rată de impozitare de aproape 35%.
Companiile de produse electronice și electrice plătesc, la rândul lor, un impozit mare, conform think-tank-ului și grupului activist de stânga „Cetățenii pentru o impozitare justă” (CTJ).
Alte companii care, în prezent, plătesc aproape rata maximă de 35% includ compania de asigurare medicală UnitedHealth Group, faimoasa companie producătoare de motociclete Harley-Davidson și Emerson Electric, conform informațiilor oferite de CTJ.
Companiile care vor pierde
„Pierzătorii” vor fi, probabil, companiile multinaționale precum General Electric și Boeing, care, în prezent, beneficiază de reduceri de taxe și care își pot transfera proprietatea intelectuală și alte active valoroase în alte țări.
Alte companii importante care, în prezent, plăt