Comisia Europeană (CE) a revizuit prognoza privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru acest an la 1,6%, faţă de estimarea de 2,1% înaintată în toamnă, în principal din cauza efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro, informează Mediafax.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evoluţia PIB în zona euro în acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state să implementeze măsuri de austeritate nefavorabile creşterii economice.
Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, CE anticipează stagnare economică în acest an.
Executivul UE anticipează că economia românească va avea de suferit în acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul şi scăderea cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.
Totodată, PIB-ul din 2011, cu o creştere estimată de 2,5%, a fost sprijinit în prima parte a anului de cererea solidă pentru exporturi către zona euro şi, în semestrul al doilea, de recolta agricolă foarte bună, se arată în prognoza economică publicată joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce în acest an aceleaşi contribuţii pozitive la creşterea economică.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.
Pentru acest an, FMI estimează un avans economic de 1,5-2% în România, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.
CE anticipează că principalul motor de creştere econmică al României va fi în acest an cererea internă, deşi populaţia va