Efectul placebo apare datorită faptului că în creierul uman sunt secretate substanţe care se găsesc în natură. Mai nou, s-a descoperit că e posibil şi efectul nocebo, inversul primului.
1 /.
Cunoscut din antichitate, efectul placebo se baza pe legătura dintre om şi spirit.
"Fiecare acţiune avea la bază un versant mai puţin vizibil, spiritual", precizează Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.
Ulterior, fenomenul a ajuns în atenţia publică după cel de-Al Doilea Război Mondial, când soldaţii răniţi erau trataţi cu ser fiziologic în lipsa morfinei, iar efectele erau similare cu cele ale medicamentului.
Placebo depinde de sugestibilitate
Explicaţia constă în capaciatatea creierului uman de a secreta substanţele care se găsesc în natură.
"Creierul are posibilitatea de a fabrica spontan molecule identice cu opiul (morfina). El secretă mimetic substanţa respectivă", explică psihiatrul.
Un astfel de fenomen este dependent însă de atitudinea persoanei care ia placebo faţă de tratamentul în sine.
"La fel ca şi hipnoza, placebo depinde în mare măsură de sugestibiliate", adică de modul în care reacţionează persoana respectivă la ceea ce i se spune despre falsul medicament.
Mult mai nouă şi mai puţin cunoscută decât placebo este noţiunea de nocebo.
"Prima dată termenul a fost folosit prin 96-97, iar de 20 de ani a fost propus ca termen medical, însă până acum nu a fost acceptat", ne-a declarat Leon Zăgrean, şeful catedrei de Fiziologie din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti.
Nocebo este inversul fenomenului de placebo, adică manifestarea a ceea ce par a fi efectele negative ale unui anumit medicament.
O MOARTE INDUSĂ
S-a stins rapid, cu toate că boala nu i se agravase
Publicaţia americană Southern Medical Journal prezenta în urmă cu mai mulţi ani cazul unui b