Raportul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Sursa: iiccmer.ro Descarcă fişierul ataşat Interpretare rezultate. Sursa: iiccmer.ro Descarcă fişierul ataşat
Dintr-un fel de falsă pudoare, multă vreme s-a ocolit şi se ocoleşte probabil şi în continuare analizarea Revoluţiei din 1989 în şcoli, spune la RFI sociologul Mircea Kivu. În consecinţă, tinerii înclină să creadă că lucrurile sunt clare cu privire la evenimentele de acum 22 de ani şi că acest capitol este închis. Aceleaşi concluzii decurg şi dintr-un studiu publicat joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc - IICCMER.
Studiul mai arată că majoritatea românilor consideră că fosta Securitate se face vinovată de crimele din Decembrie 1989.
Împreună cu sociologul Mircea Kivu am analizat la RFI rezultatele publicate joi de IICCMER: Mircea Kivu, intervievat de Ella Moroiu:
Aş spune în primul rând că nu sunt diferenţe foarte mari: 39% dintre respondenţi spun că Securitatea este principala responsabilă, 31% că Nicolae Ceauşescu, iar 27% - Conducerea Partidului Comunist Român. Pe de altă parte, conducerea PCR însemna Nicolae Ceauşescu.
Ce mi se pare mie însă surprinzător la sondajul acesta este diferenţa mare între felul în care răspund tinerii şi cel în care răspund cei mai vârstnici. În general, se vede că tinerii sunt aproape dezinteresaţi sau au o imagine destul de simplificată despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.
Spre exemplu, proporţia cea mai mare de oameni care spun că evenimentele de atunci sunt clare se întâlneşte la categoria de vârstă de sub 20 de ani. Aici găsim 39% oameni care spun că da, sunt clare evenimentele. Pe de altă parte, 60% din aceiaşi tineri spun că ori n-au auzit de Stănculescu şi Chiţac (generalii de armată Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamn