Plecarea reprezentanţei locale a firmei Mundifarma de pe piaţa locală, producătorul medicamentelor sub formă de comprimat MST destinate bolnavilor de cancer, a determinat Guvernul să scoată din bugetul propriu suma de 750.000 de lei (175.000 de euro) pentru a nu crea panică în rândul bolnavilor.
"Nu e nimeni vinovat pentru faptul că oamenii de afaceri dezvoltă business doar acolo unde este rentabil. Însă este inadmisibil ca o ţară europeană să rămână fără morfină: trebuie să moară 100 de oameni, ca la îngheţ, ca să se urgenteze achiziţia de morfină? Problema este mult mai veche, însă până acum impactul presei nu a fost atât de mare", spune Florin Bădulescu, unul din cei mai cunoscuţi medici oncologi de pe piaţa locală.
La finele lunii ianuarie erau înregistraţi peste 10.000 de bolnavi de cancer în România.
Guvernul a suplimentat ieri bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru 2012, urmând ca la prima rectificare bugetară banii să fie recuperaţi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că banii alocaţi de Guvern vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea în regim de urgenţă, prin Unifarm, a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă (analgezice opioide), urmând ca acestea să fie distribuite pacienţilor prin secţiile oncologice ale spitalelor. Această soluţie este una de urgenţă, până când importurile companiei Mundipharma vor intra în ţară.
Potrivit unor informaţii apărute în presă, Mundipharma a luat la finele anului trecut decizia de a pleca de pe piaţa locală, din cauza creşterii nivelului de taxare şi a gradului de expunere la riscuri financiare, determinate, printre altele, de taxa clawback şi de prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 340 de zile.
"Probabil că producăt