O intervenţie militară din afară ar urgenta foarte mult căderea regimului sirian, dar nu este de contemplat, pentru că nu există disponibilitate pentru aşa ceva. Poziţia rusă în dosarul sirian este irealistă. Nu poţi să dialoghezi cu cei care ţi-au ucis tovarăşii. Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.
Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, a fost numit emisar special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria. Ce va putea rezolva? "Cred că el va avea de acţionat în două planuri: un plan internaţional, de pildă, ar putea să meargă la Moscova şi la Beijing şi să încerce să schimbe poziţia rusească şi chineză, asta poate fi una dintre misiunile sale, dar nu este exclus să meargă chiar la Damasc şi să încerce un ultim efort cu autorităţile siriene. Mi-e teamă însă că aceste eforturi de a determina autorităţile siriene nu vor avea rezultat, pentru că lucrurile au mers prea departe. De aceea, şi poziţia rusă sau toate poziţiile care susţin posibilitatea sau necesitatea unui dialog între regim şi opozanţi mi se par irealiste, pentru că nu poţi să dialoghezi cu cei care ţi-au ucis tovarăşii cu care ai fost până de curând", explică Ioan Mircea Paşcu.
Europarlamentarul PSD mizează mai degrabă pe o implozie în Siria, decât pe o intervenţie militară străină: "Eu cred că tot pe plan intern lucrurile vor evolua şi raportul de forţe se va schimba la un moment dat în defavoarea regimului, după care va urma o destructurare accelerată". Tranziţia post-Assad va fi "extrem de complicată"
Ioan Mircea Paşcu e de părere că tranziţia după eventuala cădere a regimului Assad va fi "extrem de complicată". "Siria nu e Libia! E mult mai importantă şi e situată într-un punct extrem de important, dacă ne gândim numai la posibilitatea ca situaţia din