Iesenii cu venituri mici din mediul rural vor fi instruiti, in cadrul unui proiect european, sa isi asigure un castig din practicarea turismului. Micii fermieri fara venituri, neincadrati in munca de mai multa vreme, sunt indrumati sa isi transforme gospodariile in "constructii bio". Ieri, Camera Agricola Judeteana Iasi a lansat proiectul "Constructiile bio si proiectele de micro-turism - alternativa de dezvoltare durabila a spatiului rural", infiintat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.
Amploarea proiectelor propuse de organizatorii masurii de informare si de consiliere este una de dimensiune redusa, pentru realizarea unitatilor de turism fiind preferate casele si gospodariile oamenilor.
Prin acest proiect se va urmari indeplinirea obiectivului de reducere a agriculturii de subzistenta din mediul rural, respectand conservarea mediului inconjurator si echilibrul economico-social si teritorial, prin orientarea populatiei neocupate sau ocupate in agricultura de subzistenta catre o activitate de micro-turism rural. Grupul tinta al initiativei va fi compus din 500 de persoane din judetele Iasi si Neamt, care prezinta interes in initierea de afaceri in domeniul micro-turismului bazat pe constructiile de tip bio si care dovedesc potential de dezvoltare a unei activitati independente. Din grupul tinta vor fi selectate apoi in jur de 100 de persoane, care vor participa la cursuri de formare de competente antreprenoriale. La final, ele vor sustine un examen prin care li se vor atesta competentele.
Din judetul Iasi vor fi alese cinci comune considerate ca avand potential, in care se va implementa proiectul. Printre localitatile candidate la instruirea pe bani europeni in micro-turism rural se afla: Popesti, Baltati, Ruginoasa, Belcesti, Sipote, Vladeni, acestea avand un avantaj si dato