Problema spinoasă a integrării în societate a tinerilor care ies din sistemul de protecţie socială (centre de plasament sau alte forme complementare) ar putea fi rezolvată, cel puţin parţial, în Sălaj graţie implicării în acest domeniu a unei companii multinaţionale ce-şi desfăşoară activitatea în judeţul nostru.
Vorbind despre investiţiile care s-au făcut la Complexul de servicii comunitare din Cehu Silvaniei, unde au fost înfiinţate anul trecut ateliere vocaţionale pentru tinerii ieşiţi din sistem, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a subliniat importanţa ajutorului dat de o companie multinaţională din judeţ în rezolvarea problemei viitorului acestor tineri. "Ţinta noastră este să integrăm social tinerii care ies din sistem, să-i calificăm într-o meserie. Nu este deloc simplu, de aceea intervenţiile noastre sunt în parteneriat cu o multinaţională din judeţ", a declarat Marc, precizând că este este vorba, bineînţeles, despre Tenaris. "Unii dintre angajaţi au devenit tutori pentru o parte dintre copii. Îi iau acasă, îi duc în familiile lor şi îi sfătuiesc pentru a se orienta cât mai bine pe piaţa muncii", a explicat el, adăugând că ceea ce face Tenaris "ar putea fi un exemplu de urmat şi pentru antreprenorii români".
Reamintim că înfiinţarea atelierelor vocaţionale de la Cehu Silvaniei a costat aproape 3,5 milioane de lei, sumă provenită din fonduri europene (FEDR - POR 2007 - 2013). Complexul de servicii comunitare de la Cehu este cel mai mare de acest fel din judeţ, în medie peste o sută de copii şi tineri fără familie ori proveniţi din familii cu probleme fiind găzduiţi acolo în permanenţă.
În cei peste 2000 de metri pătraţi ai clădirii au fost amenajate birouri de consiliere psihologică şi profesională pentru tineri, dar şi pentru părinţi, trei case de tranzit pentru familiile aflate în dificultate, o sală de sport, precu