Trezoreria italiana a imprumutat vineri 4,5 miliarde de euro, atingand suma maxima dorita prin aceasta emisiune de titluri de stat, la dobanzi in scadere, a anuntat Banca Italiei, citata de AFP.
Roma a emis titluri de stat cu scadenta ianuarie 2014 la o rata de 3,013 procente, in scadere fata de ultima operatiune similara, care a avut loc pe 26 ianuarie si care s-a facut la un randament de 3,763%.
Trezoreria a emis si titluri de stat in valoare de 753,5 milioane de euro, cu scadenta in 2016, la o rata de 2,71%. De asemenea, au fost emise titluri de stat prin care statul italian a luat 746,5 milioane de euro, cu scadenta in 2019, la un randament de 3,19%. Ambele emisiuni au fost indexate cu rata inflatiei.
Cererea totala pentru aceasta emisiune s-a ridicat la 8,6 miliarde de euro, ceea ce a permis trezoreriei italiene, care dorea o suma cuprinsa intre 3 si 4,5 miliarde de euro, sa imprumute pana la pragul maxim.
De la inceputul anului, Italia, care va reveni cu o noua emisiune de titluri de stat pe termen scurt luni si cu o emisiune pe termen mediu si lung marti, a beneficiat de o scadere considerabila a ratelor de imprumut.
In cazul titlurilor cu scadenta la 10 ani, care sunt un prag de referinta pentru investitori, randamentul titlurilor emise se afla la aproximativ 5,5 procente, in scadere fata de anul 2011 cand acesta era la 7%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung. Pentru restrangerea datoriei, care se ridica la 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% PIB), Italia va emite in total in acest an mai mult de 450 miliarde de obligatiuni.
Pentru a linisti pietele, seful guvernului, Mario Monti, a impus masuri dure pentru poporul italian in luna decembrie a anului trecut, prin adoptarea unui nou plan de austeritate, al treilea in sase luni.
De asemenea, in scopul de a stimula cresterea eco