MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, in cazul intolerantei la lactoza, este sa eliminati toate produsele lactate din meniul dvs., sau macar sa le reduceti, consumandu-le doar in timpul meselor principale. Lactoza, ca principal carbohidrat din laptele de vaca, necesita prezenta enzimei lactaza, pentru a fi digerata, astfel ca intoleranta la lactoza apare atunci cand invelisul intern al intestinului dvs. subtire produce cantitati reduse din aceasta enzima. Bineinteles ca intoleranta la lactoza, asa cum ati constatat si dvs., produce crampe abdominale, balonari, diaree, productie excesiva de gaze, atunci cand mai mult de o anumita cantitate de lapte sau de produse lactate este ingerata. La polul opus, cantitatile reduse de produse lactate nu produc, de obicei, aparitia semnelor si simptomelor descrise.
Trebuie mentionat ca, desi aproximativ 70% din populatia globului este considerata a avea un nivel redus de lactaza la nivelul intestinului subtire, deficitul acestei enzime se poate asocia cu alte boli caracteristice sindromului de malabsorbtie, cum sunt infectiile virale sau bacteriene ale intestinului subtire, ori fibroza chistica. In afara de reducerea sau chiar eliminarea laptelui din alimentatie sau inlocuirea lui cu branza si iaurt, care sunt produse lactate cu o concentratie mai redusa de lactoza, o alta alternativa este sa adaugati in laptele consumat (sau produsele lactate) un preparat care contine lactaza (Lactaid sau Dairy Ease), care converteste lactoza in carbohidrati simpli, care sunt absorbiti cu usurinta.
Cam la fel se petrec lucrurile si in cazul intolerantei la fructoza, astfel ca trebuie sa adoptati o dieta de excludere a fructelor care va produc simptomele caracteristice intolerantei, sau macar sa le consumati in