Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID) estimeaza ca topirea brusca a zapezii in perioada urmatoare ar putea genera in cazul a peste 32.800 polite emise de companie la nivel tarii, daune in valoare de pana la 115 milioane lei (26,4 milioane euro).
In data de 15 februarie 2012, PAID gestiona putin peste 504.457 de polite de tip PAD, care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren, din care 218.716 erau in mediul urban si 285.741 in mediul urban. De asemenea, locuintele de tip A cumulau 204.174 polite din portofoliul PAID, iar 300.283 erau polite de tip B.
„In ceea ce priveste riscul de inundatii, PAID acorda despagubiri inclusiv pentru pagubele produse de topirea brusca a zapezii, care are ca efect o inundatie. In urma prognozelor recente, care anuntau, la un moment dat, ca se asteapta o incalzire a vremii, care urma sa aduca o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii", a declarat Marius Bulugea (foto), directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID).
In procesul de modelare a riscului de inundatii, portofoliul PAID a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe polite incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B. In plus, au fost facute scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.
In zona cu expunere mare la riscul de inundatii au fost incluse urmatoarele judete: Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea. Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar