Cu fiecare zi care trece mă conving tot mai tare că există o cultură profundă, însă prea puţin vizibilă. Filme şi cărţi peste care dau întâmplător, care au apărut de ceva vreme, dar despre care n-am citit şi n-am auzit nimic. Excepţiile sunt puţine. Ziarul de dumincă este printre ele.
"Everything is Illuminated" (2005, foto 2) e un film extraodinar, despre care nu ştiam absolut nimic, şi asta în ciuda faptului că romanul care stă la baza ecranizării a fost tradus şi publicat în România. Un film superior faţă de 95% dintre cele care circulă pe televiziuni şi prin cinematografe. Trei personaje, plus câteva apariţii episodice, o maşină, buget de producţie - benzina consumată (exagerez, fireşte). Un nume cunoscut, Elijah Wood, în rest actori despre care n-aţi auzit vreodată şi probabil nici n-o să mai auziţi. Un film absolut minunat.
"Cercul crucii" (foto 3), de Iain Pears, a apărut la Nemira în 2007 şi se vinde acum cu reducere de 75%! Incredibil - căci am citit pe nerăsuflate romanul de 675 de pagini, eu, care îmi cam pierd interesul la ceea ce trece de 250. O calitate impecabilă a scriiturii. Fiecare frază pare perfectă, fără înflorituri greu de urmărit, fără detalii inutile, caracterizând personajele prin ceea ce fac şi spun, nu prin adjective şi descrieri fizice. În acelaşi timp, Pears nu încearcă să demonstreze nimic şi nu face paradă de cultură şi de referinţe încrucişate, deşi acestea sunt inevitabil prezente, câtă vreme avem de-a face cu o ficţiune în care majoritatea personajelor sunt reale! Apoi structura, descoperită pas cu pas: un set de evenimente, majoritatea petrecute într-un răstimp de ordinul săptămânilor (cu rapeluri în trecut şi analizate din viitor) sunt relatate în patru versiuni de către patru personaje foarte diferite (două fictive, două reale). Culmea, versiunile nu sunt reciproc exclusive, ele mai degrabă se completează decât se c