Arderea Coranului de către soldaţi americani în Afganistan a fost un gest "necugetat", care ar fi trebuit prevenit de către comandanţi. O spune la RFI vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu. El crede pe de altă parte că rezultatele privind conturarea noului stat afgan nu sunt "strălucite", pentru că a fost oferit "un model occidental, care nu se potriveşte în geografia locului".
Ioan Mircea Paşcu e de părere că în ciuda scuzelor americane privind arderea Coranului în Afganistan, "răul s-a produs. Dacă respectivii comandanţi nu au ştiut să-şi ţină oamenii sub control, astea sunt efectele! A fost un gest necugetat, care nu a putut fi prevenit de cei care trebuiau să-l prevină la momentul respectiv, iar acum reverberaţiile sunt până la nivelul conducerii Statelor Unite, al relaţiilor diplomatice cu conducerea Afganistanului, este şi impactul asupra populaţiei. Asemenea lucruri, în condiţiile în care trăim într-o epocă a comunicării instantanee, au proporţii necontrolabile".
Ioan Mircea Paşcu spune că "există şi un stres al războiului, dar dincolo de lucrul ăsta, un grad de control local asupra celor care au făcut asemenea gesturi ar fi trebuit să existe din partea comandanţilor lor".
Fostul ministru al Apărării din timpul Guvernului Adrian Năstase îşi aminteşte un episod în care un gest al soldaţilor români din Afganistan era pe punctul de a provoca iritare în rândul populaţiei: "Am avut şi noi o situaţie din această categorie mai largă de posibilă ofensă adusă locuitorilor, în baza noastră de la Kandahar: am construit o biserică de lemn. Am vizitat-o, am fost acolo şi am întrebat de ce nu am fost informat de această intenţie, pentru că aş fi împiedicat construcţia respectivă. Putea să fie un altar într-un cort, dar acolo lucrează şi afgani care ies afară din bază, se duc, rela