Rezistenţa prin cultură, în general, şi prin literatură, în special în regimurile totalitariste, cum a fost şi cel comunist din România este tema unei cărţi lansate ieri la Zalău. Cartea, intitulată "Literatura rezistenţei la totalitarism", poartă semnătura Imeldei Chinţa, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Silvania".
Cartea reprezintă debutul editorial al profesoarei Imelda Chinţa şi este sinteza lucrării sale de doctorat. După cum sugerează şi titlul, cartea prezintă modul în care dizidenţii regimurilor totalitariste au rezistat persecuţiilor, uneori de-a lungul a zeci de ani de închisoare, gândind şi ulterior scriind literatură. Autoarea stăruieşte asupra unui reprezentant al acestui tip literar, scriitorul cubanez Armando Valdares. "Este cea mai exotică parte a cărţii", mărturiseşte Imelda Chinţa referindu-se la capitolul dedicat literaturii cubaneze de rezistenţă la comunismul lui Fidel Castro, cu accent pe povestea scriitorului amintit, pe care ea a reuşit chiar să-l întâlnească. "Am auzit, din întâmplare, la ştiri, că un dizident cubanez conferenţiază la Iaşi. Cu ajutorul unor ziarişti de acolo am aflat adresa de e-mail a acestuia, iar prin intermediul dizidentului am ajuns la scriitorul Armando Valadares", povesteşte ea. Valadares a petrecut 20 de ani în închisorile comuniste cubaneze, iar experienţele trăite acolo au fost transpuse ulterior în mii de pagini de literatură.
De prezentarea cărţii s-a ocupat, ieri, la festivitatea de lansare organizată de Centrul de Cultură Sălaj, Viorel Tăutan, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Sălaj, care a apreciaz că lucrarea "este o carte absolut necesară profesorilor de limba şi literatura română, dar şi intelectualilor români interesaţi de rezistenţa la totalitarism prin cultură".
Pentru că nu doar literatura a fost, în acele vremuri, o formă de rezistenţă la