Arestarea deputatului laburist Eric Joyce, care şi-a bătut un coleg după ce a băut peste măsură, a născut o dezbatere pe tema obiceiului aleşilor britanici de a veni băuţi la dezbateri. O altă controversă e cauzată de faptul că băuturile pentru aleşi sunt subvenţionate, aşa că nu e de mirare că mulţi deputaţi pierd legătura cu realitatea.
În cele nouă baruri aflate în incinta Camerei Comunelor (Camera inferioară a Parlamentului britanic) s-au cheltuit din martie 2011 până în prezent nu mai puţin de 1,33 milioane de lire pe băutură. O arată cifrele oficiale, citate de "Daily Telegraph". Doar barul "Strangers", unde s-a petrecut incidentul, a avut încasări de 206.000 de lire sterline. În total, deputaţii au dat 275.000 de lire pe 44.000 de sticle de vin (mai ales franţuzesc) şi circa 2.000 de sticle de şampanie.
Iar în barurile din Parlamentul britanic, băuturile sunt subvenţionate.
Subvenţiile plătite anul trecut pentru serviciul de catering care se ocupă de baruri s-au ridicat la 5,8 milioane de lire, în ciuda scăderii de taxe şi a promisiunii că vor fi scăzute preţurile pentru mâncarea şi băutura servite deputaţilor. Ceea ce înseamnă, concret, că pentru fiecare 10 lire cheltuite de un ales pe mâncare şi băutură, a mai plătit şi contribuabilul în plus 7,60 lire.
Preţurile destul de scăzute pentru Marea Britanie sunt foarte apetisante pentru deputaţi. Un pahar de whisky sau de Cointreau costă 2,55 lire, iar un pahar de vin Merlot - 2,35 lire. O halbă de bere costă 2,7 lire.
"Unii nici măcar nu au idee pentru ce votează"
Anul trecut, Sarah Wollaston, doctor şi deputat conservator, a declarat că mulţi aleşi sunt prea beţi ca să stea pe picioare în timpul dezbaterilor şi că de multe ori "nu au nici cea mai vagă idee ce votează".
"Cine s-ar duce de pildă la un chirurg care a dat pe gât o sticlă de vin la prânz? Acceptăm în schimb c