Bistriţa-Năsăud era, în decembrie 2008, judeţul cu cel mai mic număr de şomeri – 3.614 (excepţie face doar micro-judeţul Ilfov, cu 2.098 de şomeri). Până în decembrie 2011, însă, numărul şomerilor aproape s-a dublat, ajungând la 6.541. Mai exact, creşterea este de 81% şi este record absolut pe ţară.
Pe locul doi, în privinţa procentului de creştere a numărului de şomeri este, la mare distanţă, Satu Mare, cu 53%, urmat de Prahova – 41,78%, Sibiu şi Buzău – 38%.
Bistriţa-Năsăud este judeţul de baştină al fostului ministru al Muncii, Ioan-Nelu Botiş, actualmente deputat, membru în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială. Botiş a fost forţat să demisioneze în aprilie 2011, după ce Agenţia Naţională de Integritate a solicitat DNA cercetarea sa pentru infracţiunea de conflict de interese.
Să ne amintim: pe 28 septembrie 2010, la nicio lună după ce fusese numit ministru Botiş, subordonaţii săi aprobă finanţarea cu 500.000 de euro a proiectului „Şansa la demnitate”, realizat de asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, pe care tot el o înfiinţase, în anul 2007, când era director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa Năsăud, cu scopul combaterii şomajului. Precizarea legată de anul înfiinţării este importantă, mai ales dacă suprapunem perioada de activitate a asociaţiei cu evoluţia şomajului în perioada respectivă. Ligia Botiş, soţia ministrului, a câştigat 8.400 lei pe lună în cadrul proiectului „Şansa la demnitate”. Proiectul a fost finanţat din bani europeni, în cadrul POS-DRU – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, de 3,5 miliarde de euro, care tocmai a fost întrerupt de Comisia Europeană, pentru management defectuos.
În perioada 2005-2008 (când, repetăm, Botiş era şeful AJOFM) Ligia Botiş a deţinut un pachet de acţiuni la o firmă de recalificare profesională. Este vorba de Centrul de Angajare şi