Dragobetele este echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day sau ziua Sfântului Valentin, ambele fiind considerate sărbători ale iubirii.
Dragobetele este sărbătorit în fiecare an de români la data de 24 februarie. Această zi reprezintă o sărbătoare a dragostei. Totuşi, ea este specifică doar anumitor zone din sudul ţării (Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea).
În schimb, Valentine's Day, care se sărbătoreşte la 14 februarie a fiecărui an, reprezintă o zi de care ştie şi pe care o celebrează o mare parte dintre popoarele întregii lumi. Pieţele sunt invadate de pernuţe roşii şi tot felul de inimioare care transmit mesaje de dragoste.
Dragobetele marchează începutul primăverii, când oamenii revin la viaţă, iar sentimentele de iubire parcă înfloresc şi ele. În schimb, Valentine's Day nu are astfel de semnificaţii, scopul ei fiind doar celebrarea dragostei.
Dragobetele, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia, caracterizat de nestatornicie. În schimb, Sfântul Valentin din tradiţia catolică este blând.
Tradiţiile rămân de Dragobete
Dacă de Valentine's Day tot ce fac îndrăgostiţii este să-şi facă mici cadouri, sărbătoarea românească are şi tradiţii. Dat fiind faptul că Dragobetele este desemnat zeu al tinereţii în Panteonul autohton şi patron al dragostei şi al bunei dispoziţii, fetele şi băieţii „îl pun la încercare" cu diferite activităţi pentru a găsi dragostea adevărată. În vremuri mai vechi existau anumite ritualuri, o parte mai păstrându-se încă. Astfel, tinerii se îmbracă în haine de sărbătoare şi, dacă timpul este frumos, pornesc în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi căutând primele flori de primăvară.
Superstiţii
Ca la orice altă sărbătoare şi de Dragobete superstiţiile îşi fac loc. Scotocind pe