Capitala României este al patrulea cel mai ieftin oraş din Europa după costurile de ocupare
În acelaşi timp, birourile de la noi sunt şi printre cele mai aglomerate
Bucureştiul este al patrulea cel mai ieftin oraş din Europa în funcţie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, însă nivelul relativ scăzut al costurilor suportate de o companie se datorează şi faptului că angajaţii stau mai înghesuiţi decât în alte ţări. În Europa capitala României se situează, în clasamentul costurilor de ocupare per angajat, doar după Budapesta, Talin şi Vilnius. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare DTZ Echinox, românii sunt printre cei mai înghesuiţi europeni, unui angajat revenindu-i doar 11 metri pătraţi de spaţiu de lucru. Spre comparaţie, un angajat din Praga ocupă în medie 14,8 metri pătraţi, în timp ce în Varşovia suprafaţa medie pe angajat este de 12 metri pătraţi, iar în Budapesta de 12,6 metri pătraţi.
Printre oraşele unde angajaţii au alocată o suprafaţă mai mică sunt Moscova, Manchester sau Londra, unde un angajat ocupă în medie 10 metri pătraţi. Cel mai mare spaţiu disponibil, de 24 de metri, revine angajaţilor din Helsinki, potrivit raportului Global Occupancy Cost Offices -2012 realizat de DTZ.
Costul per post de lucru al spaţiilor de birouri din Bucureşti rămâne constant pe parcursul anului 2011 faţă de 2010, DTZ estimând o creştere de 5% pe an până în 2016. La calculul indicatorului au fost luate în calcul chiria şi celelalte costuri, precum cele cu întreţinerea şi impozitele.
În aceste condiţii, Bucureştiul ocupă locul patru în Europa după Budapesta, cu un cost la nivelul anului 2011 de 3.530 de dolari pe an, Vilnius - 3.460 de dolari pe metru pătrat pe an şi Talin - 3.430 de dolari pe metru pătrat.
DTZ: În viitor valoarea chiriilor nu va mai conta, ci valorificarea spaţiilor
Re