- Cronici sentimentale -
Povestea Marthei Bibescu porneste, de obicei, de la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, unde a trait pana cand a parasit Romania. Dar pentru mine, povestea frumoasei printese incepe la Paris, in apartamentul de pe Quai de Bourbon 45, proprietate a lui Anton Bibescu, fiul celebrei pianiste Elena Bibescu, a carei viata v-am spus-o in numarul trecut al revistei. Am ajuns acolo in urma cu cinci ani, in timpul unei calatorii de cateva zile in capitala franceza. Prima data cand am vazut L'Ile St-Louis era intr-un februarie uscat si vantos. Prietenul care ma insotea, si care cunostea bine orasul, s-a oprit la un moment dat in fata cladirii cu numarul 45. Mi-a spus ca in apartamentul de la etajul doi a locuit in ultima parte a vietii Martha Bibescu. Printesa a si murit acolo, la varsta de 85 de ani. Pe cladire nu este astazi nici o placa memoriala care sa aminteasca in vreun fel de trecerea Marthei pe acolo. Ar fi existat una cu niste ani in urma, dar, la un moment dat, a disparut.
Verisoara printesa
Nascuta Lahovary si casatorita printr-un aranjament de familie la doar 16 ani, in 1905, cu George-Valentin Bibescu, Martha si-a facut debutul in lumea saloanelor pariziene la putin timp dupa moartea Elenei Bibescu, mama verilor ei prin alianta, Anton si Emanuel, de care va fi foarte legata. Unei fetiscane, oricat de multe calitati ar fi avut, nu i-a fost usor sa se impuna in Franta, ca o princesse Bibesco. Dar numele avea greutate in lumea aristocratica si artistica a Parisului, in care stralucise Elena, principesa si mare pianista.
Frumosul si tainicul var, printul Emanuel Bibescu Martha simte ca reinvie existenta acestei matusi, pe care abia daca o cunoscuse, dar careia ii poarta numele si amintirea din salon in salon. Primii care au numit-o printesa au fost verii ei, Emanuel si Anton, in corespondenta lo