Bucureşti, 20 februarie 2012
Delta Anteprenor – turismul poate îmbunătăţi viaţa localnicilor
Proiectul Delta Antreprenor îşi propune să dezvolte comunităţi rurale din Delta Dunării în care există un grad mic de ocupare pe piaţa muncii, predominând activităţile casnice şi agricultura de „supravieţuire” care cu greu asigură minimul necesar, iar accesul la informare şi formare este aproape inexistent.
Am ales Delta Dunării pentru că este o atracţie deosebită pentru turiştii de pretutindeni, fiind cea de-a treia zonă a planetei în ceea ce priveşte biodiversitatea, după Marea Barieră de Corali şi Arhipelagul Galapagos. Delta Dunării cuprinde 30 de tipuri de ecosisteme care adăpostesc peste 5.400 de specii de animale şi plante şi multe peisaje unice. Cu toate acestea, doar 2,1% din populaţia activă din Delta Dunării este angajată în turism. Deşi potenţialul este uriaş, oferta de servicii de calitate este extrem de redusă, în primul rând din cauza lipsei unei infrastructuri funcţionale, dar şi datorită lipsei de personal calificat în unităţile existente. La acoperirea acestei nevoi va contribui şi proiectul Delta Anteprenor, oferind o şansă la angajare în primul rând populaţiei locale.
Prin intermediul unui Centru pentru Incluziune Profesională localizat în Crişan, proiectul îi va consilia pe localnicii din majoritatea localităţilor din Delta Dunării în legătură cu oportunităţile oferite de piaţa locală a muncii. De asemenea, proiectul va contribui la dezvoltarea anteprenoriatului, prin încurajarea şi consilierea iniţiativelor individuale şi colective care se vor concretiza în cel puţin 3 structuri de economie socială, generatoare de noi locuri de munca. În plus, vor fi formate şi certificate 100 de persoane în domeniul turismului, răspunzând astfel şi nevoii acute de personal calificat.
Astfel, considerăm că stimularea şi susţinerea popu