Reprezentantii unor banci precum JP Morgan sau Societe Generale, institutii financiare interesate sau implicate in privatizarile pe care statul roman le va face pe Bursa in urmatorii ani, declara la unison ca Romania trebuie sa grabeasca listarile pentru a prinde "fereastra" acestui inceput bun de an.
Chiar daca s-au ferit de cuvinte dure, acestia au atras atentia asupra preturilor cerute de statul roman in cadrul ofertelor publice initiale (IPO) si secundare de actiuni.
"Stabilirea pretului nu este o unealta magica cu ajutorul careia poti vinde orice companie pe Bursa. Totusi, in general cred ca este bine sa nu ai pretentii foarte ridicate la pretul de oferta si sa iei in calcul mai degraba importanta pe termen lung a unui IPO de succes", a declarat Paul Mihailovitch (foto), director executiv in cadrul JP Morgan, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central in parteneriat cu Ziarul Financiar.
Un alt reprezentat al unei mari banci de pe continent subliniaza faptul ca masura succesului unui IPO nu este data de pretul stabilit, deoarece, indiferent ce se intampla, cei care au stabilit acest pret vor fi oricum criticati.
"Daca in a doua zi dupa privatizare compania creste pe bursa, atunci vom auzi ca a fost cerut un pret prea mic si s-ar fi putut obtine mai mult. Daca in schimb actiunile scad, atunci se va spune ca vanzatorul a fost lacom si a cerut prea mult, iar acum actiunile au de suferit. Cel mai important este sa faci tranzactia, pentru ca astfel aduci investitii straine in tara, generezi lichiditate pe bursa si oportunitati de investitii pentru populatia de rand din Romania. Pretul de oferta nu trebuie sa fie o mare problema, ci trebuie sa se stabileasca doar in functie de piata, de cerere si oferta", considera Laurent Cassin, director piete de capital zona Europei Centrale s