Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care s-a lansat recent în cursa pentru câştigarea celui de-al doilea mandat, a anunţat câteva propuneri şoc prin care vrea să atragă voturile electoratului, una fiind obligarea la un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii a celor care primesc salarii de subzistenţă, o formă de ajutor social.
"Munca este soluţia ieşirii din criză. Trebuie să încurajăm oamenii să muncească", a declarat Sarkozy la postul de televiziune France 2, adăugând că s-a săturat să audă pe cei cu salarii mici plângându-se că au venituri mai mici decât cei fără loc de muncă, dar care beneficiază de ajutoare de şomaj, scrie Thomson Reuters.
Planul preşedintelui prevede ca beneficiarii salariilor de subzistenţă, de 466 de euro pe lună, să presteze şapte ore de muncă pe săptămână în folosul societăţii. Aceste remuneraţii sunt o formă de ajutor social care garantează persoanelor capabile sau nu să muncească un venit minim, beneficiarii având obligaţia să caute de lucru sau să intre într-un proiect profesional care le-ar ameliora situaţia financiară. Aceste beneficii costă statul 10 miliarde de euro pe an. Sistemul este descris de Sarkozy ca fiind "eficient în lupta contra sărăciei, dar insuficient pentru a reintroduce beneficiarii pe piaţa muncii", notează Le Figaro.
Sarkozy a propus, de asemenea, reducerea sau eliminarea impozitelor pe salariile persoanelor cu salarii nete considerate mici în Franţa, de 1.100-1.300 euro pe lună, în aşa fel încât remuneraţia să se majoreze cu 1.000 de euro pe an. Impozitele de acest fel aduc la buget patru miliarde de euro. Preşedintele vrea însă să elimine prima de angajare, un stimulent acordat persoanelor cu salarii mici, ceea ce ar aduce economii de 2,5 miliarde de euro pe an, şi să alinieze fiscalitatea pentru veniturile financiare cu fiscalitatea pentru muncă, pentru a se obţine venituri sup