Foto: SUSANA VERA / REUTERS Măsura, anunţată de ministrul Economiei, Luis de Guindos, ar putea fi aplicată familiilor aflate în situaţii precare, cu toţi membrii în şomaj, în pragul excluziunii, fără patrimoniu şi fără venituri, relatează corespondenţii la Madrid ai Radio România Actualităţi şi Agerpres. Soluţia ar servi familiilor spaniole afectate, în sensul în care acestea ar putea preda locuinţa băncii la care au făcut creditul ipotecar, fără să rămână cu datorii.
În mod obişnuit, familiile care nu mai pot plăti creditele ipotecare rămân cu datorii, şi după evacuare şi predarea locuinţei, iar în unele cazuri aceste datorii cresc din cauza cheltuielilor de judecată. Platforma afectaţilor de ipoteci a transmis un comunicat în care avertizează că sute de mii de familii au suferit deja efectele legii spaniole, care permite renunţarea la locuinţa ipotecată în favoarea băncii, dar care, din cauza supraevaluărilor din timpul boomului imobiliar, nu acoperă datoria contractată. Astfel, familiile evacuate au rămas şi fără casă, şi cu datorii pe viaţă la bănci.
Tot băncile câştigă?
Deşi ministrul Economiei a spus că măsura este gândită pentru familiile aflate în situaţii precare, în şomaj, fără venituri şi fără proprietăţi, asociaţiile se tem că partea avantajată din această chestiune va fi sectorul bancar, care, în schimbul acestei modificări a legislaţiei, ar primi stimulente financiare din partea statului. Ministrul Economiei a mai propus un cod de bune practici pentru bănci, prin care să fie prelungită perioada în care persoanele executate silit să poată să rămână în locuinţă timp de doi ani, în schimbul plăţii unei sume negociate cu banca.
„Este o realitate că locuinţa pe care ar preda-o aceste familii este unicul bun pe care îl au”, a recunoscut ministrul la interpelarea formulată de căte un deputat de stânga. O dată cu propunerea făcu