Peste 60 la sută dintre medicii dentişti suceveni au renunţat la relaţiile contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, majoritatea optând să lucreze doar pe cont propriu, iar alţii au decis să lucreze în străinătate, în prezent având contract cu CAS Suceava doar 68 de medici dentişti.
Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul primar Ioan Costea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că acest colegiu numără 340 de membri, iar în cursul anului 2011 un număr de15 dintre ei au optat să-şi desfăşoare activitatea în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Costea a spus că, dacă în anii trecuţi, aproximativ 200 de medici dentişti din judeţ se aflau în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, numărul acestora s-a redus considerabil, ajungând ca, în prezent, doar aproximativ 70 dintre ei să încheie contracte cu această instituţie.
El a explicat că finanţarea asistenţei medicale stomatologice a scăzut mult în ultimii 15 ani, cei mai mulţi dintre medicii dentişti optând să lucreze în sistem privat întrucât fondurile alocate pentru serviciile medicale stomatologice au devenit "simbolice", iar din ce în ce mai puţini asiguraţi pot beneficia de asistenţă medicală stomatologică gratuită.
La rândul său, medicul dentist Camil Balan, desemnat de CMD Suceava ca reprezentant al acestui for în relaţiile cu CAS Suceava, a declarat că în mediul urban unui medic dentist aflat în contract cu CAS i se alocă, lunar, în medie, aproximativ 1.000 de lei pentru servicii medicale dentare, iar în aceste condiţii foarte puţini asiguraţi beneficiază de aceste servicii. El a explicat că asiguraţii ar trebui să semnaleze acest lucru întrucât ei plătesc contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a declarat, vineri, corespondentului MEDIA