De ce mancam mai mult decat ne trebuie? De ce nu putem trai fara dulce? De ce curele de slabire nu dau rezultate? De ce ne ingropam in mancare atunci cand suntm depreimati?
Dr. David Kesller, medic si cercetator in domeniul nutritiei din California, a incercat sa raspunda la aceste intrebari in ultima sa carte, "The End of Overeating", explicand de ce se mananca prea mult in societatea moderna, de ce obezitatea a devenit o epidemie si de ce regimurile de slabire esueaza pe termen lung.
Acest cercetator sustine ca oamenii care traiesc astazi in societatile dezvoltate mananca prea mult pentru ca sunt ajutati in aces sens. De cine? De catre industria alimentara, prin producerea asa numitelor alimente multisenzoriale si a fenomenului de hiperalimentatie conditionata, potrivit Passeport Sante.
Industria alimentara se bazeaza pe faptul ca oamenii sunt foarte atrasi de gustul dulce, sarat si de cel al produselor care contin grasimi. Exploatand acest lucru, facand combinatii rafinate si avand la dispozitie si numerosi potentiatori de aroma si gust s-a ajuns la crearea de alimente superprocesate care reprezinta un adevarat deliciu pentru papilele gustative.
De exemplu, o inghetata rafinata cu gust de vanilie, menta sau ciocolata, consumata intr-o zi torida de vara, creeaza in gura un adevarat "montagnes russes". Senzatia de rece, combinatia dintre gustul zaharului si cel al grasimilor, plus aromele specifice, face din acest produs un aliment multisenzorial.
Dulce + grasimi = dopamina in exces, care da dependenta
Dr. David Kesller, prin cercetarile sale, a incercat sa demonstreze ca aceste alimente multisenzoriale pot actiona asupra noastra ca un drog. Administrand in laborator sobolanilor alimente dulci amestecate cu grasimi a observat o crestere a dopaminei pana la un asemenea nivel incat aceste alimente