După ce ziarul Adevărul a făcut public dezastrul ecologic de la Vadu, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Garda de Mediu şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea s-a autosesizat şi s-au deplasat în zona indicată pentru evaluarea mortalităţilor de păsări.
Observaţiile din teren au condus la concluzia că principalul factor care a provocat mortalitatea păsărilor din zonă au fost temperaturile deosebit de scăzute şi imposibilitatea de a se hrăni (lipsa hranei). De menţionat, deasemenea, că mare parte din cadavrele păsărilor existente la faţa locului erau parţial devorate de prădători (păsări şi mamifere).
Click pe poze pentru fotogalerie!
Sute de păsări moarte
În urma observaţiilor făcute asupra bazinelor de decantare ale SC Petromidia, aflate la intrarea în localitatea Vadu, au fost observate circa 150-200 exemplare de lişiţă şi 12 exemplare de lebădă moarte. S-a constatat că moartea acestor păsări a survenit cu mult timp în urmă (circa 3-5 zile).
„Bazinul de decantare principal era îngheţat pe jumătate, existând o suprafaţă liberă pe care erau concentrate un număr mare de lişiţe, raţe şi lebede. Aceste specii se hrăneau în zona liberă de gheaţă, dar existau, deasemenea, şi aglomerări de păsări cantonate pe suprafaţa de gheaţă a bazinului“, spune guvernatorul Grigore Baboianu.
Trebuie menţionat faptul că exemplarele moarte erau cantonate în zona dinspre digul pe care se face accesul în zonă, în care există 15 scurgeri prin care intră în bazinele de decantare apa provenită de la staţia de epurare a SC Petromidia Năvodari. Această apă avea temperaturi ridicate şi a oprit fenomenul de îngheţare a apei din bazin.
Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria
De jur împrejurul bazinului de decantare a fost sesizat un număr mare de lişiţe care se hrăneau cu iarbă pe dig, fapt ce den