Prevederea noii legi a educaţiei, potrivit căreia învăţământul primar începe la vârsta de 6 ani cu clasa pregătitoare, a creat haos în ultimele zile, atât în rândul părinţilor, cât şi în rândul autorităţilor, deşi actul normativ este vechi de un an, iar procesul înscrierii a început deja de o lună. Măsura afectează 100.000-150.000 de copii care ar trebui să intre în clasa pregătitoare, potrivit estimărilor preliminare ale Ministerului.
De teamă că nu îşi vor putea înscrie copiii la ce şcoală vor, unii părinţi s-au grăbit să îşi pună vize de flotant pentru a intra astfel în circumscripţia din care face parte unitatea de învăţământ. Astfel, în ultima lună, la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei s-au înregistrat cu peste 10% mai multe cereri decât în mod obişnuit. Alţi părinţi au ales să dea în judecată Ministerul Educaţiei, solicitând suspendarea şi anularea ordinului ministrului privind înscrierea la clasa pregătitoare şi clasa I. Ei acuză că se doreşte aplicarea în grabă a unui ordin deşi nimeni nu este pregătit.
CLASA PREGĂTITOARE: Copiii care vor să se înscrie la o altă şcoală decât cea de care aparţin şi sunt refuzaţi, au rezervat un loc în şcoala de circumscripţie
S-a dat startul înscrierilor în clasa I şi clasa pregătitoare. Calendar, acte necesare, criterii de departajare
Dacă grijile părinţilor au început mai demult, reprezentanţii ministerului au ieşit să dea lămurile necesare abia la sfârşitul acestei săptămâni, în condiţiile în care pregătirile pentru înscrieri au început deja de la sfârşitul lunii trecute. Nu numai că au ieşit târziu, dar explicaţiile referitoare, de exemplu, la categoria de copii care trebuie supuşi unei evaluări psihosomatice au fost incomplete şi contractorii.
Cine este supus evaluării psihosomatice?
Potrivit "Metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcola