Euforia, bizareriile, negareaşi gelozia sunt semne la fel de îngrijorătoare precum ideile delirante, panica sau trauma. Toate sunt explicate pe-ndelete de psihiatrul new-yorkez James Whitney Hicks în cartea "50 de semne ale tulburărilor psihice". Un capitol special este dedicat compulsiilor.
Când pleci la serviciu, răsuceşti cheia în uşa de la intrare până la capăt, suficient de ferm pentru a fi sigur că ai încuiat-o. O răsuceşti înapoi, iar încui, şi iar înainte şi înapoi de câteva ori. Acum e sigur că te poţi îndrepta spre maşină şi poţi să îţi pui fetiţa în scaunul pentru copil. Ca să te asiguri că portiera maşinii nu se va deschide şi scaunul nu va zbura în afară când iei curba, foloseşti telecomanda pentru a încuia şi descuia de câteva ori portiera din spate. Numeri până la zece înainte să porneşti maşina, după care pleci. Hai că lucrurile au decurs bine. Este posibil ca astăzi să ajungi la birou la timp. Dar stai! Dacă ai lăsat uşa de la intrare neîncuiată?
Nevoia de liniştire
Compulsia este un act pe care-l faci împotriva voinţei tale. Actul în sine nu e plăcut sau rentabil. Poate fi iraţional, incomod sau chiar dăunător. În general, cedăm compulsiilor deoarece ne oferă o anume liniştire a sentimentelor neplăcute. Acest lucru este cel mai evident în cazul "tulburării obsesiv-compulsive" (TOC), o boală ce afectează aproape unul din patruzeci de indivizi. Obsesiile sunt gânduri recurente şi nedorite care provoacă o anxietate foarte mare. Pentru a face faţă acestor sentimente de anxietate, îţi formezi nişte ritualuri consumatoare de timp şi absurde.
Cele mai întâlnite obsesii în TOC sunt temerile de contaminare. Te temi să nu intri în contact şi să împrăştii microbi sau murdărie. Pentru a te adapta acestor temeri, te vei spăla pe mâini iar şi iar, pe tot parcursul zilei. Am tratat mulţi pacienţi cu TOC, care aveau mâinile cumplit de