La intalnirea liderilor financiari ai G20, care are loc sambata si duminica, tarile europene ar putea presa Fondul Monetar International (FMI) sa-si mareasca rezervele, pentru a ajuta la combaterea crizei din zona euro.
Insa celelalte state din G20 ar trebui sa nu accepte aceasta cerere, pana cand statele din uniunea monetara nu vor da semne ca sunt capabile sa lucreze mai bine impreuna, noteaza Financial Times.
Bilantul de plati al Fondului este extrem de expus crizei din zona euro. Inainte ca statul elen sa primeasca al doilea plan de salvare, imprumuturile acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei reprezentau aproape 60% din total.
Conform publicatiei citate, presiunea pusa pe FMI nu este total justificata, deoarece tarile europene au destule resurse financiare ca sa-si acopere cheltuielile. In plus, criza din zona euro are mai mult cauze socio-politice, in special legate de deciziile liderilor politici.
Europa vede atractiva finantarea de la FMI din patru motive. In primul rand, reprezinta o sursa de bani foarte ieftina, in special pentru tarile care nu isi iau bani de pe pietele private. In plus, poate ajuta la deblocarea altor forme de finantare publica si privata.
De asemenea, acordul de imprumut este insotit de un set de conditii impuse politicii interne. Nu in ultimul rand, FMI ofera asistenta tehnica, care poate sa imbunatateasca capacitatea tarii de a se imprumuta.
Insa UE nu ar trebui sa lase aceasta impresie de stabilitate si sa se bazeze atat de mult pe sprijinul FMI, ci sa inceapa sa ia deciziile necesare, chiar daca sunt unele foarte dificile.
De altfel, unele state, in special din America Latina, au impus masuri drastice de austeritate, pentru a-si revitaliza economia, iar FMI pare ca le favorizeaza pe cele din zona euro.
Din aceste motiv, G20 are o respon