Kofi Annan, însărcinat joi de ONU şi Liga Arabă cu o mediere a crizei siriene, va avea nevoie de toată tenacitatea sa curtenitoare şi de experienţa sa de zece ani la şefia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a pune capăt celor 11 luni de violenţe, relatează AFP.
Acest diplomat ghanez în vârstă de 73 de ani, cu o voce blândă, uneori şoptită, este în prezent singurul secretar general al ONU, post pe care l-a ocupat în perioada 1997-2006, care provine din interiorul organizaţiei, pentru care a muncit timp de 35 de ani.
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2001 tocmai a fost desemnat de către succesorul său la conducerea ONU, Ban Ki-moon, şi de către secretarul general al Ligii Arabe Nabil el-Arabi ca emisar al celor două organizaţii pentru Siria, unde reprimarea unei revolte populare s-a soldat cu mii de morţi din martie 2011 şi până în prezent.
"Pentru acest tip de misiuni", explică James Traub, unul dintre biografii săi, "alegerea lui Kofi Annan este întru totul logică". "El are un adevărat dar al persuasiunii, iar comportamentul său este atât de liniştit şi amabil încât interlocutorii săi îl cred slab, în timp ce el nu este, de fapt, orbit de ego-ul său", adaugă acesta.
În opinia lui Traub, Kofi Annan utilizează ca "un strateg" această modestie, pentru a-i convinge pe interlocutorii săi "să facă concesii pe care nu le-ar fi făcut într-un cadru mai conflictual".
Nu există personalităţi mai contrastante ca cea a lui Kofi Annan şi Richard Holbrooke. Cu toate acestea, flamboaiantul diplomat american, negociatorul Acordurilor de la Dayton privind Bosnia, l-a calificat în 2001 drept "cel mai bun secretar general din istoria Naţiunilor Unite".
În octombrie 2001, Kofi Annan obţinea, împreună cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace.
În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea ONU, ghanezul a contribuit la amplificarea prestigiului insti