Medicamentele fitoterapice pot ameliora semnificativ problemele pe care le provoacă adenomul de prostată, respectiv urinările frecvente, usturimile, retenţia urinară.
Unul din doi băr-baţi este afectat de tulburări uri-nare cauzate de afecţiunile prostatei. Supărările apar în special după vârsta de 50 de ani şi se manifestă prin usturime şi jenă în timpul micţiunilor, urinări dese atât ziua, cât şi noaptea, jet urinar modificat, nevoia urgentă de a urina. Nu în ultimul rând apare oboseala cronică, cauzată de întreruperea frecventă a somnului pe timpul nopţii. Pentru că vezica nu mai reuşeşte să se golească în totalitate, apar şi infecţii urinare frecvente.
Nu ascundeţi problemele de care suferiţi
Toate aceste manifestări duc şi la probleme în viaţa privată şi de familie. „Simptomele sunt neplăcute, cresc disconfortul şi afectează imaginea de sine a bărbatului, deci şi felul în care acesta relaţionează cu partenera de viaţă", atrag atenţia medicii urologi. Specialiştii au observat că un bărbat cu adenom de prostată începe să nu se mai simtă în largul lui din cauza problemelor urinare şi sexuale, să petreacă mai mult timp în baie şi să devină dependent de prezenţa unei toalete în locurile pe care le frecventează. În timp, calitatea vieţii lui şi a relaţiei de cuplu scade considerabil. „Din păcate, mulţi bărbaţi minimizează, ignoră sau ascund simptomele pe care le au (urinări frecvente, dificultăţi la urinare, pierderi spontane de urină). Aceste simptome, care pot indica adenomul de prostată, afectează semnificativ calitatea vieţii bărbatului şi a familiei acestuia. Problemele urinare şi dificultăţile sexuale fac ca bărbatul să se simtă jenat, ruşinat, inutil. Îl fac să evite relaţiile sexuale, să evite ieşirile în societate, să se îngrijoreze în legătură cu părerea pe care alţii şi-o pot face despre el şi să îşi ascundă problema", explică Bogdana B