Născut în anul 1946, la Caracal, Mihail Trifan (Miky) a fost, până la cea mai recentă expoziţie a sa, deschisă la galeria bucureşteană Căminul Artei, parter, o prezenţă mai curând discretă pe scena artistică naţională.
Fiind legat sufleteşte de Craiova, a considerat că acesta este locul unde trebuie să-şi exprime cu adevărat măsura, iar cele câteva „evadări” la Bucureşti, Vâlcea sau Oradea, sunt aproape insesizabile într-un parcurs artistic de peste patru decenii.
Absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1971, la clasa profesorului Octav Angheluţă, Mihail Trifan îşi începe şi îşi sfârşeşte destinul său de profesor la catedra de pictură a Liceului de Artă din Craiova. Activitatea sa didactică ar necesita un material separat, unde ar trebui să depună mărturie foştii săi elevi, azi nume importante ale artei noastre contemporane care, pentru a-l cita pe unul dintre ei, îl consideră un adevărat „ monstru sacru”.
În ceea ce priveşte traseul său artistic, fiecare nouă manifestare vine să îi întregească vocaţia şi să îi confirme valoarea. Încă de la debut s-a manifestat în zona picturii, zonă pe care a frecventat-o timp de peste două decenii şi, cu intermitenţ e, până azi. Discursul plastic este concentrat cu precădere pe latura cromatică, pendulând între un fovism liber interpretat şi un neoexpresionism relaxat, cu iz mediteranean. Compoziţii simple, nestudiate, izvorâte mai mult dintr- o amplă frecventare a subiectelor (nud, peisaj, în majoritate), servesc drept pretext unui gestualism instinctiv, cu care artistul compune materia picturală. El îşi concentrează atenţia asupra întregii suprafeţe, oferindu-şi cu generozitate privilegiul unei pensulaţii puternice ce suportă numeroase reveniri, unde gestul deţine şi rol catalizator de energie. Pictura este percepută ca o viziune umorală, eliberatoare, izvorâ