Pentru a îndeplini condiţiile de aderare la zona euro, Grecia şi-a ascuns ani la rând datoriile uriaşe şi a minţit în legătură cu deficitul bugetar. A primit ajutorul grupului bancar Goldman Sachs printr-o operaţiune care, în final, a ajuns să coste statul 5,7 miliarde de euro – pentru ascunderea unei datorii de 2,8 miliarde.
Atunci când a publicat cartea „The Devil's Derivater“, Nick Dunbar punea pe jar întreaga lume, iar UE se arăta şocată de practicile frauduloase la care a apelat Grecia pentru a-şi ascunde adevărata situaţie a finanţelor publice.
Acum, pornind de această carte, BBC l-a trimis pe Dunbar înapoi la Atena pentru a vedea cum s-au petrecut, de fapt, lucrurile. În reportajul „Cum a ajutat Goldman Sachs Grecia să-și ascundă datoria“, Dunbar vorbeşte cu mai mulţi oficiali care, până acum, au păstrat tăcerea în legătură cu aceste operaţiuni.
CITEŞTE ŞI
Cronologia unui dezastru. Cum a ajuns Grecia pe marginea prăpastiei
"Afacerea Goldman Sachs este o poveste foarte sexy dintre doi păcătoși, însă criza datoriilor nu este copilul rezultat în urma sexului pe care l-am făcut cu Goldman Sachs", spune Christoforus Sardelis, cel care a fost la acea dată șeful Agenției grecești care se ocupă de managementul datoriei publice.
În efortul de a fi acceptaţi în UE, grecilor li s-a cerut să dea dovadă de perseverenţă şi consecvenţă în finanţele publice. Cu alte cuvinte, datoria publică trebuia să scadă în fiecare an. Însă, cu evenimente precum Jocurile Olimpice de Vară din 2004, care au costat de trei mai mult decât bugetul iniţial de cinci miliarde de euro, şi având în vedere aparatul bugetar uriaş al statului, acest lucru s-a dovedit imposibil în practică. Însă, pe hârtie, povestea a fost cu totul alta.
O soluţia s-a dovedit mult mai la îndemână decât eforturile pentru a tăia cheltuielile publice şi